Колекция: Микро растенията на Baby Plants

Мирко растенията могат да имат до 200 пъти по-голяма концентрация на витамини, минерали и други елементи, отколкото големите растения. Освен това са много симпатични, супер вкусни и ще направят ястието ти по-цветно!


Микро растенията на Baby Plants в детайли

Микро растения или кълнове?

Микро растенията са същите тези зеленчуци, които познаваме, но са все още малчовци. Наричат се още поници, а най-качествените микро растения на пазара се казват Baby Plants. Отглеждат се около 10 дни, след което са готови за хапване. Всяко стръкче = 1 семенце.

Много хора бъркат микро растенията с кълнове. Това не е правилно, защото те имат тотално различни свойства и вкус. Кълновете са всъщност фазата на растеж, която предхожда микро растението.

Разликите между микро растенията и кълновете

Среда на отглеждане

Микро растенията се отглеждат в почва или друг субстрат (както е редно едно растение да се развива).

Кълновете растат във вода или влажна среда. Минусът е, че това е предпоставка за развитието на бактерии и гъби.

Светлина

Кълновете се отглеждат на тъмно или при слаба светлина.

Нашите микро растения се отглеждат при микс от натурална слънчева светлина и специални лампи за растеж (които купуваме заедно с най-качествената почва от експертите в Гроушоп Градинар).

Хранителна стойност

Кълновете имат по-скромни стойности на микроелементи, но са богати на ензими.

Микро растенията са богати както на ензими, така и на най-различни микроелементи, които в някои случаи достигат над 200 пъти концентрация спрямо големите растения.

Вкус, мирис и визия

Кълновете имат по-мека текстура и вкусът им не е силно изразен. Приличат на безцветни червейчета - успех да ги пробутате на някое дете.

Микро растенията са крехки, но с по-изразена текстура. Изключително наситени са на вкусове, аромати и… цветове. Това е една от най-забавните храни, според нас. Децата ги обожават!

Ползите от яденето на микро растения

Има много научни трудове, които подсказват за невероятните ползи от яденето на микро растения. Тези малки, но мощни растения се свързват с редица благоприятни ефекти, свързани с кожата, сърдечно-съдовата система, регулирането на кръвната захар и други. Тук ще изредим по-важните от тях.

Хранителна стойност на микро растенията

Микро растенията съдържат стотици пъти повече от ценните микро нутриенти в сравнение с “големите растения”! Свикнали сме да обръщаме голямо внимание на макро нутриентите (протеини, въглехидрати и мазнини), но често пренебрегваме важността на десетките витамини, минерали и микроелементи, които регулират функциите на тялото и процесите, при които тези макро нутриенти се усвояват.

Това е важно, защото знаем без съмнение, че диетите в днешно време са бедни на микро нутриенти:

Според научния труд на Simon Passarelli et al. 2024 две трети от популацията на Земята има недостиг на 4 фундаментални нутриента: йод, витамин Е, калций и желязо.

В публикация на Harvard T.H. Chan School of Public Health можем да намерим твърдение, че 50% от световното население приема недостатъчни количества на рибофлавин и витамини C, B6 и B9.

Проучване от 2022 г. (Stevens et al. 2022) открива, че 56% от децата в предучилищна възраст имат недостиг на микронутриенти.

При въвеждане на микро растения в диетата си ние увеличаваме десетки пъти приема си на микро нутриенти, и то по естествения начин, който природата е предвидила - с храната си, вместо с таблетки, съдържащи дехидратирани екстракти.

Освен това, Baby Plants нямат представа какво са пестициди, фунгициди, хербициди и всякакви други невротоксини, които си играят игри с хормоните ти. В отглеждането им се използват само семена от органично земеделие, RHP сертифицирана почва и чиста вода.

Съдържанието на Витамин Ц в микро-растенията от червенео зеле е с 600% повече отколкото в голямото растение.

Витамин К пък можете да намерите 72 пъти повече в микро варианта на червеното зеле.

Бета каротенът в микро растенията от червено зеле превъзхожда количествата в големият вариант на растението с невероятните 228 пъти!

Обожаваме баба ти, но трябва да знаеш, че Baby Plants превъзхождат и зеленчуците от нейната градина. Цифрите се базират на научния труд на Xiao et al. 2012.

Микро растенията са богати на фибри. Те създават и чудесна среда за развитието на полезни чревни бактерии. По този начин те действат като пребиотик.

В следващите параграфи ще разгледаме полезните свойства на сулфорафана, който се съдържа в големи количества в микро зелените. Съществуват много научни изследвания, които заключават силните му свойства при превенцията и борбата с онкологични заболявания. Въпреки че това е една от най-изследваните и най-ценни качества на сулфорафана, предпочитаме да задълбаем в някои от другите му качества. Можете сами да прочетете изследванията по темата (тук, тук, тук).

Микро растенията и кръвната захар

Науката категорично е доказала, че сулфорафанът, който се съдържа в някои от кръстоцветните растения, може да върши чудеса за стабилизирането на кръвната захар.

Сулфорафанът може да се намери и в големите зеленчуци като броколите и кейла например, но в микро растенията той се съдържа в много по-висока концентрация.

В труда си от 2017 г. Аника Акселсон показва, че сулфорафанът потиска производството на глюкоза в чернодробните клетки и… възстановява нормалното състояние на черния дроб на диабетни животни.

Микро растенията и сърцето

В труда си, озаглавен “Sulforaphane Protects against Cardiovascular Disease via Nrf2 Activation”, Bai et al. 2015 показват, че сулфорафанът активира специфичен протеин (Nrf2), който стимулира производството на над сто защитни протеина и ензими, които от своя страна помагат на тялото да се защити от стрес и токсини.

И двата ни микса съдържат растения, богати на сулфорафан.

Микро-растенията и кожата

Освен всичко останало, сулфорафанът изглежда предпазва кожата от вредните UV лъчи и забавя процеса на стареене (Sikdar et al., 2022; Kleszczynski et al., 2013; Talalay et al., 2007).

Трябва да отбележим, че кълновете от броколи също съдържат значителни количества сулфорафан и са добър източник на това съединение. Един от недостатъците на кълновете обаче е рискът от натрупване на бактерии и гъбички, поради високата влажност на средата, в която се отглеждат. Ние предпочитаме да си набавяме микронутриенти от Baby Plants, защото сме уверени в качеството и чистотата им.

Видове микро-растения

Микро-растения могат да се отгледат почти от всяко растение. Ние сме се спрели на няколко вида заради техните хранителни качества, вкус и красиви цветове.

Микро-растения от броколи

Фаворит заради високото си съдържание на сулфорафан. Те притежават всички предимства, споменати по-горе, и имат вкус, наподобяващ този на броколи.

Микро-растения от слънчоглед

Хрупкави със земен, ядков вкус. Богати са на витамини А, К, Е и от групата В. Отличен източник на аминокиселини!

Микро-растения от репички

Репичките са изключително цветни — преливат се в лилаво, циклама, бордо и розово. Те са наситени с микронутриенти, особено с витамин С. Леко пикантни и с наситен аромат.

Микро-растения от рукола

Също с пикантен вкус. Съдържат значителни количества калций, магнезий и калий, както и витамини А, С и К.

Микро-растения от червено зеле

Червеното зеле е наш фаворит, тъй като го използваме, за да демонстрираме високото съдържание на хранителни вещества в микро-растенията. Отличава се с красив розово-зелен цвят и чудесен вкус.

Опитайте ги в някой от нашите миксове. Няма да съжалявате!